Je jaro, tento rok mnoho rostlinek pěstovaných na zahrádce umrzlo. Ty spontálně rostoucí jsou ale o něco silnější. A jeden z nich je právě popenec. Ten zrovna teď rozveseluje zahrádku svými fialovými kvítky a vesele se plazí po čem jen může.
Tuhle veganskou pomazánku kutím už několik let. A její chuť mi připomíná chuť kozího sýru. A já kozy prostě miluju! Takže pokud máš rád/a kozí produkty, pak vřele doporučuji vyzkoušet tenhle receptík.
Co budeš potřebovat:
- 200 gramů slunečnicových semínek (doporučuji bio kvalitu)
- 2 lžíce slunečnicového oleje (anebo olivového)
- 1 lžíci lahůdkového droždí
- 1 malou cibuli
- sůl
- 7-10 natí kvetoucího popence
- mixér
Je to ten nejjednodušší postup všech postupů 🙂
První den: Slunečnicová semínka předem na 24 hodin namočíme (12 hodin by stačilo, ale čím měkčí semínka, tím jemnější je pomazánka.)
Druhý den: Semínka a další ingredience rozdrtíme v mixéru.
Poznámka: Můžeme si pohrát s texturou i chutí.
A jak popenec působí?
Tato rostlinka byla považována za zázračnou již ve středověku.
Dokáže totiž:
- Rozpustit hleny, a přitom působí protizánětlivě, hojivě a dezinfekčně
- Působí jako diuretikum, takže ze skvělý také pro ledviny a močový měchýř
- Také umí zlepšit trávení a tlumí průjmy.
- Podporuje látkovou výměnu
- I játra jej ocení, dokáže totiž pomoci při detoxikaci krve.
- Tlumí záněty a svědění kůže. A takový obklad nebo koupel dokáže pomoci zahojit ranky nebo některé ekzémy.
- Ale pozor, neměl by se konzumovat často a ve velkém množství.
- Nať popence obsahuje spoustu minerálů jako třeba draslík, vápník, hořčík, fosfor a železo, a karotenoidy.
Popenec je také skvělý jako rostoucí mulč.
U záhonku se popíná a jeho kořínky jsou povrchové. Takže zemina zůstává vlhčí, rostlinky veselejší, a včelky a broučkové také.